Kraniyodonti: felsefe ve temel tedavi yöntemi

Modern ortodonti sabit durmuyor – her yıl en karmaşık maloklüzyonu bile düzeltmeye izin veren yeni teknikler ortaya çıkıyor. Ancak dünyada ortaya çıkan kraniyodonti, diş hekimliği alanında gerçek bir devrimdir, çünkü uygulamasının sonuçları basit bir estetik gülüş elde etmenin çok ötesine geçmektedir.

Kraniodonti nedir?

Kraniyodonti, diş hekimliğinde ortodonti, osteopati, manuel tıp, ortopedi ve diğer birçok tıbbi alanın kesiştiği noktada ortaya çıkan yeni bir disiplinlerarası yaklaşımdır. Bu bilimsel disiplinde kesişme bölgeleri baş, yüz ve boyundur. Kraniyodonti, kafatasının tek hareketli alt çeneye sahip monolitik bir sistem olmadığı, ameliyat olmadan dengeli bir duruma getirilebilen hareketli bir kraniyal yapı olduğu varsayımına dayanır.

Bu, üst çenenin (maksilla), yüz kemiklerinin ve kafatasının konumunu değiştiren özel bir ortodontik ALF cihazının yanı sıra alt çeneyi dengelemek için özel cihazlar ve özel osteopatik teknikler kullanılarak gerçekleştirilir. Bu özellik, kraniodonti ile diş hekimliğindeki diğer yaklaşımlar arasındaki temel farktır; burada tüm sorunları yalnızca mandibular kompleks düzeyinde çözmeye çalışırlar. Rusya’da kraniyodontinin kurucusu Dr. A.O. Savinov, özel olarak tasarlanmış ortodontik cihazların kullanımıyla birlikte kraniyal biyomekaniğin anlaşılmasının ortodonti alanında son derece heyecan verici ve yenilikçi bir gelişmeyi temsil ettiğine inanıyor.

Geleneksel bilim için beklenmedik bir ilişki

Pek çok diş hekimi için, çenelerin, temporomandibular eklemlerin ve ısırıkların yapısal düzenlemesinin sadece kafatasının tüm kemiklerini değil, aynı zamanda servikal omurları ve tüm omurgayı da etkilediği fikri şaşırtıcı görünecektir.Genel olarak genel diş hekimleri ve ortodontistler, uzun vadede çenelerin kapanış ve pozisyonundaki en ufak değişikliklerin tüm vücudu olumsuz etkileyebileceğinin farkında değildir ve bunu takdir etmezler -kafatası ve boyun kemiklerinden alt omurga, kollar ve bacaklardaki değişikliklere kadar.Dr Savinov’a göre, diş hekimliği genel tıptan ve dar alanlarından izole edilemez ve kabul etsek de etmesek de küçük bir diş müdahalesi bile kişinin fizyolojik ve psikolojik durumunu etkileyebilir. Bu, küçümsenmemesi gereken büyük bir hekim sorumluluğudur.

Baş ağrısı, migren, nevralji, yüzünde, boynunda, sırtında ağrı çeken çok sayıda hasta var, ancak çeşitli uzmanlık alanlarındaki doktorlara başarısız bir şekilde dönerek, şikayetlerini nadiren dişlerle ilişkilendiriyorlar. Ve çoğu zaman diş hekimi onlara yardım edebilecek uzmandır. Yukarıdaki semptomlar genellikle konjenital veya kazanılmış kafatasının ve çenelerin yapısındaki anormalliklerin neden olduğu maloklüzyon vakalarında bulunur; bunlar aynı zamanda yetersiz diş, ortodontik çalışma veya düşük kaliteli protezlerin sonucu da olabilir. Kraniyodonti, kafa kemiklerinin, temporomandibular eklemlerin, kasların ve dişlerin tedavi sırasında semptomların “kendiliğinden” ortadan kaldırıldığı optimal fizyolojik durumuna geri dönmesini sağlayan tanısal ve tedavi edici bir yönteme dayanır. Savinov’a göre, ortodonti içine yeni bir konsept getirmek son derece önemlidir, çünkü artık milyonlarca ergenin ortodontik tedavisi tüm vücut üzerinde ne gibi bir etkisi olduğu anlaşılmadan gerçekleştirilmektedir.

Temel tedavi yöntemi

Osteopatlar, öncelikle palpasyonla kafatasındaki çarpıklıkları tanımlar. Bir ortopedist ve ortodontist için bu, hastanın özel X-ışını görüntülerinin yanı sıra artikülatöre yerleştirilmiş çene modellerinin çalışmasına dayanarak mümkündür. Bu teşhis algoritması, aşağıdaki görevleri içeren bir tedavi yaklaşımı geliştirmenize olanak tanır:

1. Kraniyal yaralanmaların mümkün olduğunca düzeltilmesi, ardından üst çene ve üst dişin kafatasına göre pozisyonunun düzeltilmesi.

2. Alt çenenin üst çeneye göre pozisyonunun düzeltilmesi.

Birçok hasta için en etkili yaklaşım, bir ALF ortodontik cihazının yumuşak kuvveti ile birlikte bir osteopat ile kafatası dengelemesinin bir kombinasyonu olacaktır.

* Vakalar bilgi paylaşımı amaçlıdır rekabet içermez.Hasta resimleri hasta onayı alınarak paylaşılmıştır

Did you like this? Share it!

0 comments on “Kraniyodonti: felsefe ve temel tedavi yöntemi

Comments are closed.

English »